010 228 7017 | sonja.lohenoja@retta.fi |  Raatihuoneenkatu 17 A,  3. krs, 13100 Hml

USEIN KYSYTYS KYSYMYKSET

Usein kysytyt kysymykset asunnoista, asuntojen vuokrauksesta ja asumisesta säätiön talossa:

1. Kuka ja miten voi hakea Hämeenlinnan Vanhusten Asuntosäätiön asuntoa?

Asuntoa voi hakea 60-vuotta täyttänyt hämeenlinnalainen. Asuntohakemus on verkkosivuillamme, josta sen voi myös palauttaa sähköisesti. Hakulomakkeen saa myös toimistoltamme tai Hämeenlinnan kaupungin palvelupisteestä.

2. Voiko samalla asuntohakemuksella hakea useampaa asuntoa eri kohteista?

Kyllä voi. Hakemukseen voi merkitä esimerkiksi ensisijaisen hakutoiveen, mutta listata kaikki asunnot/osoitteet, joista on kiinnostunut asunnon saamaan. 

3. Mitä asunnon vuokra sisältää?

Vuokraan kuuluu aina vesimaksu ja taloyhtiön pesutuvan käyttö ja osassa kohteita myös sähkö.

4. Onko säätiön asunnoissa vuokravakuus?

Takuuvuokraa ei ole. Asunnon vuokran suorittaminen aloitetaan, kun sopimus astuu voimaan, eikä erillistä ennakkomaksua ole.

5. Saako säätiön asunnossa pitää lemmikkiä?

Asukkaalla voi olla lemmikki. Lemmikistä täytyy pystyä huolehtimaan, eikä talon muille asukkaille tai talon piha-alueelle saa tulla haittaa eläinystävästä.

6. Mitä asukaskerhoissa tehdään?

Asukaskerhoissa on jokaisella kerralla oma teema ja liikuntatuokio. Asukkaiden esittämiä toiveita toteutetaan kokoontumisissa ja vuoden juhlapäivät huomioidaan kerhotoiminnassa. Asukaskerhoissa voidaan pelata erilaisia pelejä, aivojumppaa, luovaa toimintaa, musiikkihetkiä ja liikuntatuokioita. Välillä saamme vieraita mm. eri yhdistyksistä.  Asuntosäätiön asukkaiden yhteisiä retkiä järjestetään mm. teatteriin tai käydään katsomassa erilaisia nähtävyyksiä. 

7. Kenelle asukaskerhot on tarkoitettu?

Asukaskerhot ovat tarkoitettu kaikille talon asukkaille. Kokoontumispaikkana on kerhohuone ja kesäaikaan kokoonnutaan ulkona talon pihapiirissä. Asukaskerhot kokoontuvat kantakaupungissa kaksi kertaa kuukaudessa ja pitäjissä kerran kuukaudessa. 
Asukaskerhoon osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta.

8. Savuton säätiö?

Vuodesta 2016 lähtien säätiön kaikissa vuokrasopimuksissa on kirjattuna ehto, jossa kielletään tupakointi asunnoissa (ehto koskee vain em. ajankohdan jälkeen tehtyjä sopimuksia). Jo tätä ennen säätiön järjestyssäännöissä on kielletty tupakointi talon yhteisissä tiloissa. Tupakointia ei siis ole suoranaisesti kielletty asuntojen parvekkeilla tai terassilla, mutta näissä tiloissa tupakoitaessa tulee aina varmistaa, että tupakansavua ei ajaudu häiritsevässä määrin naapurustoon.

9. Tekeekö talonmies ja/tai kiinteistöhoitaja myös asukkaiden pyytämiä tehtäviä?

Talonmies tekee ensi sijassa säätiön kanssa sovittuja töitä ja tehtäviä, mutta he pyrkivät auttamaan myös asukkaiden pienissä askareissa, jos heillä siihen on vain riittävästi aikaa ja ammattitaitoa. Mahdollisista asukkaan talonmiehiltä tilaamista palveluksista tulee asukkaan ja talonmiehen/kiinteistöhoitajan aina sopia ennakkoon.

10. Tehdäänkö säätiön asunnoissa säännöllisesti tarkastuksia ja/tai korjauksia?

Säätiön asunnoissa tehdään vuosittain asuntotarkastukset talonmiesten toimesta. Tarkastuksen yhteydessä vaihdetaan palovaroittimien paristot ja testataan niiden toiminta, tarkastetaan kosteiden tilojen ja vesikalusteiden kunto silmämääräisesti. 
Asukkaiden muuttojen yhteydessä asunnot tarkastetaan ja tässä yhteydessä tehdään tarvittavat korjaustoimenpiteet, jotta asunnon kunto ja varustus vastaavat kunkin talon tasoa ja vaatimuksia.

Asukkailla on lisäksi  mahdollisuus tehdä kustannuksellaan muutostöitä hallitsemissaan tiloissa, mutta nämä muutostyöt tulee aina hyväksyttää säätiöllä. Säätiö ei osallistu näiden kustannuksien korvaamiseen, eikä näistä muutostöistä  myöskään hyvitetä jälkikäteen asukkaalle hänen muuttaessa toisaalle.

Kiinnostuitko? Täytä asuntohakemus jo tänään!